Loader

Какво е автомобилен детайлинг?

Видно е, че става дума за изпадане в детайли. Нещо, в което малко хора са търпеливи, а вероятно и от там идва приказката: „Дяволът се крие в детайлите“. Оказа се, че в автомобилната сфера, детайлинга е дейност, много по-различна от това да си оставиш автомобила на автомивка за цялосто почистване.

Ще започна от там, че бях на гости при Георги Николов – мой приятел и изключителен професионалист, който се подготвяше за работа върху новото BMW X7. След дълги години работа и проучвания в сферата на автомобилното почистване и защита, той направи собствена фирма – GK Auto Detailing. Когато попитах Жоро какво всъщност представлява детайлинга, се оказа, че дори не съм разбирал правилно понятието. Това, което ми разказа с изключителен ентусиазъм и удовлетвореност от своята работа е следното:

„Детайлинга е много широко понятие, чието определение е трудно да се дефинира! За различни хора – детайлъри и клиенти – означава много, и различни неща. За нас означава следното:

– 100% почистена повърхност, до най-малката ниша и детайл
– 100% качество при полирането на всеки детайл, с максимален брой отстранени дефекти
– 100% качествени и оригинални продукти, използвани за защитата на всеки един елемент
– 100% всеотдайност и любов към работата, която извършваме

По време да детайлинга, се почистват и обработват елементи, които са извън обсега на едно стандартно почистване. Почистват се места, на които никога не се обръща внимание – болтовете на джантите, частите зад гумата (амортисьори и други ходови елементи), гърнета и много, много други детайли, които е трудно да се изредят.

В България, всеки месец се появяват гаражи кръстени „….. Detailing“, както и хора представящи се в публичните пространства, като детайлъри и това може да доведе до погрешно похарчени средства, без постигнат максимален ефект.“

Когато слушах Жоро, все едно слушах зъболекър. Аналогия направих с предпазване на автомобилния лак и повърхност с емайла на зъбите. Както при лошо почистени зъби (особено в пространството между самите зъби) е възможно да възникнат сериозни усложнения водещи до загниване, така и при автомобилите – непочистените добре повърхностни и трудно достъпни места могат да доведат до лесни надирания, падане на лак, а дори и корозия.

За кратко време, през GK Auto Detailing са преминали автомобили с марки като:

  • Toyota, VW, Renault, Ford, Alfa, Chevrolet, Opel, Mitsubishi, Suzuki, Skoda и т.н.
  • Lexus, Audi, BMW, Mercedes, Jaguar, Land Rover, Volvo и т.н.
  • Ferrari, Porsche, Aston Martin, Maserati, Rolls Royce и т.н.

Професията не е за всеки човек – иска се желание и внимание за извършваната работа, а поради високото качество и времеемкост услугата не е евтина. Но тя не е евтина сравнено с една обикновенна автомивка. Пресметнато спрямо ползите и добавената стойност, цените, които предлага фирмата на Жоро са направо повече от промоционални.

Но той не спира до тук, като продължава постоянно да придобива нови умения и техники, подплатени със сертификати и дипломи на международно ниво. Заедно с това създава и своя академия Detailing Academy of GK – за да обучи и даде възможност на всеки, който желае да се отдаде в тази интересна професия.

Защо бихме го препоръчали с две ръце – защото е изключителен професионалист, който преценява всеки случай индивидуално и препоръчва най-доброто решение. Това понякога може да струва по-малко от колкото очаквате, а може и да е повече. Но във всеки случай няма да сгрешите като му се доверите.

                                                                                                     
Top